Heti turmix -  Szomorú gyümölcs turmix

2014-07-06

sponsored links

Azaz turmix olyan gyümölcsökbõl, amik már a konyhapolcon szomorkodnak, mert senki nem akarja megenni õket. Nem lesz vicces a bejegyzés, de a végén azért jön a happy end.

Szomorú turmix

TV Paprikán néha megy egy mûsor, A pazarlás kora. Igazából nem szoktam nézni, de többször ment a háttérben, így megmaradt néhány részlet. Arról szól, hogy Amerikában ismert szakácsok olyan alapanyagokból fõznek komplett éttermi vacsorát, amit a kereskedõk már kidobásra szánnak, sõt sokszor már ki is dobtak. Döbbenetes, hogy milyen minõségû húsok, halak, és zöldségek landolnak a szemétben. Ami valahol szomorú, és nem amiatt az elcsépelt mondat miatt, hogy ?Afrikában emberek éheznek?. Igen, sajnos több kontinensen emberek százezrei éheznek, de az õ problémájukra – bár így lenne –  de nem nyújt megoldást az, hogy egy tányér étellel kevesebbet dobunk ki, vagy odafigyelünk arra, hogy mi mindent megegyünk.

Ez valahol szerintem szól a tiszteletrõl is. Arról, hogy emberek munkája van abban, hogy az ételek, alapanyagok eljussanak hozzánk. A teljesség igénye nélkül olyanoké, akik szélsõséges idõjárásban dolgoznak a földeken, rossz körülmények között és kevés pénzért a feldolgozóüzemben, egészen azokig, akik fizetik a piacokon a bérleti díjat, és korán kelnek az után miután hazajöttek a földekrõl, hogy friss árut vigyenek a piacra (igen, akad ilyen is). Vagy akár azok a viszonteladók, akik hajnalban már a nagybanin vásárolnak, hogy miután én a várva várt szombati lustálkodás után kimegyek a piacra, legyenek szép zöldségek, gyümölcsök. És azok, akik az üzletláncoknál kiváló logisztikával osszák el az élelmiszereket. Arról nem is beszélve, hogy Földünk a túlhalászás problematikájával küzd, ami nem csak a halakra, hanem más fajokra is veszélyt jelent, hisz ezzel az õ élelmük, így az életük is folyamatos veszélyben van. Ezzel párhuzamosan pedig a szárazföldön is rengeteg állatot tenyésztünk, és ölünk le. Mindezt azért, mert túlzott mértékben kívánjuk a húst. Ha már ezeket nehéz munkával, megtermeltük, betakarítottuk, vagy felneveltük és levágtuk, akkor a minimum, hogy ne a szemétben végezzék.

Nem tudom, hogy itthoni üzletek, vállalkozások helyzete e tekintetben mennyiben hasonlít az amerikaihoz. Gyanítom, hogy pazarlás tekintetében sajnos lehet párhuzamot vonni. Ez az általam ugyan alig nézett mûsor mégis arra késztetett, hogy egy kicsit jobban figyeljek. Bármennyire is szeretem a szépet, és frisset, most nem tudtam piacra menni, és boltban vettem a cukkinit. Szomorúan néztek rám, nem voltak már túl csinosak, de nem rohadtak sem, puhák sem, semmi bajuk nem volt. Ma lett belõle finom ebéd. Ha reggelire banánt veszek, megfigyeltem, hogy többnyire mindenki leszed egyet a fürtrõl a boltban, még akkor is, ha külön van egy-kettõ ami már kicsit barnább. Azok többnyire szét vannak dobálva. Kicsit barnább, de megpucolva semmi baja, tökéletes a reggeli müzlihez, vagy egy csokis diós banánkenyérhez. Szóval az árva banánkák mindig nálam kötnek ki. Persze én is igyekszem szépet és jót venni, és ügyesen felhasználni. De mint minden háztartásban sajnos nálam is vannak bakik, és elõfordul, hogy az én konyhámban is depressziósak lesznek a zöldségek, gyümölcsök. Sajnos akadnak menthetetlenek is, de amit lehet, azt még idõben kezelem. Ha egy gyümölcs már nem túl étvágygerjesztõ, süssük meg, és együnk hozzá fagyit, joghurtot, vagy fõzzük meg, legyen valami jó kis lekvárféle, vagy turmixoljuk össze. Nálunk szinte mindig van alma, ezt ?bepanírozva? tudom beadni A Nyúlnak a probiotikumot. Mára már kissé barnult, ahogy a nektarin is pöttyedt, puha lett, romlani kezdett. A rossz részeket kivágtam a gyümölcsökbõl, és kidobtam, de a jó részeket megmentettem. Körülnéztem még a hûtõben, találtam egy fél citromot, egy megbontott joghurtot (elõzõ nap kipróbáltam milyen ha lemon curd-del keverem) és a reggelihez kikészítettem. A ribizli most kimaradt, mert õk még vidámak. Mennek a megmaradt habcsók, és citromkrém közé. Egyébként szinte bármilyen gyümölcskombinációt összekeverhetünk, nálam most így nézett ki, és nagyon jó lett.

Hozzávalók:

  • Fél alma
  • 2db nektarin
  • fél citrom leve
  • kb. 200ml joghurt
  • 5 evõkanál müzli (zabpehely)
  • kb. 1 dl tej
  • 2 evõkanál méz
  • 2 mokkáskanál frissen reszelt gyömbér

1. lépés
Minden hozzávalót turmixgépbe teszek, és összekeverem. Ízlés szerint még cukrozhatjuk, vagy több mézet adhatunk hozzá.

Megjegyzések:

  • Volt egy pillanat mikor friss mentát akartam még hozzákeverni, de úgy tûnik valami nem stimmel a rövidtávú memóriámmal, így ez elmaradt.

Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/07/06/...

sponsored links

Keres?s